Rechtbank Amsterdam

Architect: Kaan Architecten

Rechtbank Amsterdam

In opdracht van Rijksvastgoedbedrijf heeft KOLEN natuursteen geleverd en gemonteerd voor de bouw van de

New Amsterdam Court House (NACH), Rechtbank Amsterdam.


Fotografie door Fernando Guerra FG+SG

Fimpje door RIFF Productions


START


Aan de kruising van de Parnassusweg aan de Zuidas te Amsterdam wordt de NACH het nieuwe thuis van de Amsterdamse Rechtbank. Het nieuwe gebouw is een plek voor ruim 200 rechters, 800 professionals, 1000 rechtbank medewerkers en zullen jaarlijks 150.000 dagelijkse bezoekers binnentreden. Hiermee, is de NACH momenteel de grootste rechtbank die Nederland kent. Voor het gebouw van meer dan 47.000 m², heeft KOLEN in totaal ruim 25.300 m² aan natuursteen geleverd. Hiervan bestaat 22.000 m² uit Marone Caramello: een grijs gezoet marmer, met donkergrijze, groen- en paarsachtige aderen, die voor zowel de binnen- als buitenkant van het gebouw is gebruikt. De overige 3300 m² bestaat uit een groenachtig kalksteen die is gebruikt voor, onder andere, de trappen van de binnenkant van het gebouw. 


In 1999 werd het besluit gemaakt om de oude Rechtbank van Amsterdam volledig af te breken, omdat het toenmalige gebouw afbreuk deed aan de huidige, moderne standaarden en renovatie geen optie was. In 2010 werd het definitieve besluit genomen om de nieuwe rechtbank op exact dezelfde locatie te bouwen. Het nieuwe gebouw heeft 10 verdiepingen en beschikt over 7 grote zittingszalen, 23 kleinere zittingszalen, 20 raadkamers en een groot terras waar zich nog 50 werkplaatsen bevinden. Voor rechters, belanghebbende en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, zijn beschutte plekken en hallen beschikbaar om afgeschermd in de toebehoren zalen te komen, wat de securiteit van het nieuwe gebouw uiterst waarmaakt. 


De NACH heeft een statelijk en open design, waar het grijze marmer zich uitstekend voor leent. De grijze kleur zorgt voor een gevoel van rust en veiligheid, maar straalt tegelijkertijd autoriteit uit. De steen vangt het natuurlijke licht via de grote ramen van buitenaf volmaakt op, wat zorgt voor een transparante, toegankelijke en optimale ervaring wanneer de Rechtbank wordt betreden of van buitenaf wordt beschouwd. Het functionele gebouw biedt de werkers en bezoekers een open blik naar de stad en geeft omstanders de mogelijkheid om naar binnen te kijken en zich daarmee te verbinden met het gebouw. Het doel om de Nieuwe Rechtbank van Amsterdam een menselijke en toegankelijke uitstraling te geven, is daarmee volstrekt bereikt en KOLEN is dankbaar om hieraan mee te hebben mogen werken.

Gerelateerde projecten

Share by: