NIEUWS DETAILPAGINA

OPGELEVERD // Paleis Het Loo

Kolen Keramiek Natuursteen

Ondergrondse uitbreiding door KAAN Architecten ingepast in barok landschap

Onder het voorplein van Paleis Het Loo is afgelopen jaren een 5.000 m2 grote uitbreiding gerealiseerd naar ontwerp van KAAN Architecten en wij mochten het natuursteen leveren en installeren.


 Deze ondergrondse uitbreiding biedt plaats aan een nieuw entreegebied en nieuwe zalen voor tijdelijke tentoonstellingen. Tegelijkertijd is het oude paleis gerestaureerd, en zijn hier en daar steviger ingrepen gedaan.


De symmetrische en grafische compositie van het paleis en het omringende landschap is zo sterk dat KAAN Architecten er niet aan twijfelde om de ondergrondse uitbreiding van het rijksmuseum op die manier in het schema te laten passen. Zo kon de uitbreiding echt onderdeel worden van het geheel.


Van de vijf architectenbureaus die een ontwerp voor de uitbreiding van het museum maakten, was KAAN Architecten de enige die met een symmetrisch ontwerp kwam. Dat werkte het beste en leverde het Rotterdamse bureau de winst op in de competitie.


Met hier en daar stevige ingrepen heeft KAAN Architecten het oude paleis getransformeerd van een opengestelde koninklijke residentie tot een volwassen museum waar het publiek nu echt welkom geheten wordt. 


Door voort te bouwen op het barokke totaalontwerp van het oude paleis en het omringende landschap heeft KAAN Architecten de ondergrondse uitbreiding een vanzelfsprekende plek kunnen geven in het geheel. Het interessante daarbij is dat – als je de ondergrondse uitbreiding als het nieuwe hart van het museum ziet – het paleis zelf veel meer dan voorheen een collectiestuk is geworden. 


We zijn enorm trots op dat wij ons natuursteen mochten leveren en monteren aan dit bijzondere project.


Foto's zijn genomen door Simon Menges

Deel dit artikel

Share by: