KALKSTEEN

// KALKSTEEN

// DE OORSPRONG

Kalksteen is sedimentair gesteente dat ontstaat door de opeenhoping van (kalkhoudende) stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Daarmee bestaat kalksteen voornamelijk uit calciumcarbonaat (CaCO3) en vindt men er regelmatig fossielen in terug (schelpenammonieten, e.d.). Blauwe hardsteen is bijvoorbeeld een vorm van fossiele kalksteen, bestaande uit de restanten van zeelelies.

Er zijn zeer veel soorten kalksteen. Als de kalksteen kristallijn is en vrijwel geheel uit gerekristalliseerde carbonaat-kristallen bestaat kan er onderscheid gemaakt worden op de chemische en mineralogische samenstelling.

Als kalksteen op nog grotere diepte en temperatuur komt kan metamorf worden. Alle oorspronkelijke sedimentaire structuren en fossielen verdwijnen dan als gevolg van intense rekristallisatie. Men spreekt dan van een marmer.


// VINDPLAATSEN

Kalksteen wordt vooral in tropische gebieden gevormd (koraal), maar ook in Noordwest-Europa komt het voor. In Zuid-Limburg dagzoomt de kalksteen op veel plekken. Een deel van deze kalksteen is in de vorm van krijtgesteente, dat in Limburg "mergel" wordt genoemd. Ook de witte krijtrotsen van Dover bestaan uit krijtgesteente. In België komt in de Ardennen op veel plekken kalksteen voor.

// TOEPASSING

Kalksteen kenmerkt zich door prachtige kleuren, structuren en aders en is relatief makkelijk bewerkbaar. Marmer is een metamorfe variant van kalksteen en heeft daardoor vergelijkbare eigenschappen. Kenmerkend voor marmers is echter de kristallijne structuur, de translucentie en het ontbreken van fossielen en stylolieten. Alle kalkstenen hebben als eigenschap dat ze niet zuurbestendig zijn, in de buitentoepassingen enigszins verbleken en een beperkte krasbestendigheid hebben.

// ONZE COLLECTIE

In onze NATUURSTEEN BIBLIOTHEEK kunt u onze collectie vinden. Wij zijn constant opzoek naar nieuwe materialen om aan onze collectie toe te voegen. Onze bibliotheek wordt dus continu aangevuld met nieuwe materialen. Zit er niet bij wat u zoekt? Gaan wij op zoek voor u!

Share by: